Czas oczekiwania zależy od pory zamówienia
...i nie powinno to być dla nas zaskoczeniem. Po pierwsze, w każdym mieście są pory, w których ruch uliczny jest większy, w związku z czym na pizzę poczekamy dłużej, bo dostawcy dłużej zajmie dojazd. Oprócz ruchu ulicznego, na czas oczekiwania ma przede wszystkim wpływ ilość zamówień, jakie w danym czasie ma do zrealizowania pizzeria. A tych, jak wiadomo, najwięcej jest w weekendowe wieczory, dlatego zamawiając wówczas pizzę, musimy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ niczym rzadkim nie jest czas oczekiwania wynoszący około godziny. Te zasady dotyczą wszystkich miast, gdzie serwowana w dowozie jest pizza, Bytom pod tym względem niczym się tu nie różni, natomiast warto wziąć pod uwagę również to, że jest to miasto dość rozległe, więc jeśli zamówimy tu pizzę z położonej w centrum miasta pizzerii pod adres z jego obrzeży, to dowóz potrwa dłużej (i w większości przypadków będzie też nas więcej kosztował).Różne pizzerie – różny czas dostawy
Nie jest jednak tajemnicą fakt, że (niestety!) wciąż są pizzerie, które, delikatnie mówiąc, mają klienta w nosie i nie dbają o szybki czas dostawy (który dla większości klientów jest ważnym elementem wpływającym na całościową ocenę pizzerii). Czasem przy składaniu zamówienia klient uzyska informację, że dostawa potrwa dłużej (choć nie zawsze będzie to uzasadnione), często jednak na temat czasu dostawy nie wspomina się nic, a klient czeka i czeka… Najgorsze, co może być, to obiecanie dostawy w ciągu np. 40 minut, a dostarczenie pizzy po dwukrotnie dłuższym czasie (i to w dodatku zimnej). Każda pizzeria, której zależy na klientach, powinna dbać nie tylko o smak, ale też o całościową jakość obsługi klienta, ponieważ, kiedy ona kuleje, to sama nie obroni się nawet najlepsza pizza. Bytom to miasto, w którym boleśnie przekonały się o tym niektóre pizzerie, dlatego lepiej, by kolejne nie powtarzały błędów, skutkujących fiaskiem biznesu.