Planując nową kuchnię trzeba bezwzględnie uwagę zwrócić na wiele aspektów. Nie ogranicza się to tylko do wyboru mebli. Aby całość dobrze funkcjonowała zagadnienie zaaranżowania kuchni wymaga odpowiedniego przygotowania, przemyślenia i planu działania.
Zadbaj o dobre oświetlenie
Chyba nikt nie chciałby przebywać i pracować w kuchni ciemnej, gdzie światło nie dochodzi do szafek i części działań tak naprawdę dzieje się po omacku. Ale niestety spora część istniejących kuchni tak wygląda. Właściciele wybierają sobie piękne meble, ale nie myślą już o jej użyteczności. Nie mówiąc już o tym, że dobre oświetlenie zwiększa bezpieczeństwo w kuchni.
Ułatwiaj sobie pracę w kuchni
Gotowanie zabiera zazwyczaj dużo czasu. Do tego dochodzi przygotowanie śniadania, kolacji, zmywanie i szereg innych czynności. Ustawienie mebli i urządzeń AGD powinno umożliwić sprawną i wygodną pracę. Przechodzenie z jednego końca kuchni na drugi przy wykonywaniu jednej czynności jest typowym błędem w rozplanowaniu kuchni. Strefy funkcjonalne powinny być stworzone pod potrzeby użytkownika i dokładnie przemyślane, aby uniknąć tej niewygody w postaci ciągłego przechodzenia z kąta w kąt.
Przemyśl ilość miejsc do przechowywania
Jeśli nie przewidzimy ilości szafek i miejsc do przechowywania zarówno żywności jak i naczyń, możemy się rozczarować po zakupie czy zabudowie kuchni. Wystarczająca ilość przestrzeni w szafkach to podstawa dobrze zorganizowanej kuchni. Im dokładniej obliczymy wymaganą przestrzeń, tym lepiej dostosujemy kuchnie do swoich potrzeb. To samo tyczy się blatu i jego długości.