środa, 6 lipca 2016

Podstwa każdej przemyślanej kuchni

Planując nową kuchnię trzeba bezwzględnie uwagę zwrócić na wiele aspektów. Nie ogranicza się to tylko do wyboru mebli. Aby całość dobrze funkcjonowała zagadnienie zaaranżowania kuchni wymaga odpowiedniego przygotowania, przemyślenia i planu działania.

Zadbaj o dobre oświetlenie

Chyba nikt nie chciałby przebywać i pracować w kuchni ciemnej, gdzie światło nie dochodzi do szafek i części działań tak naprawdę dzieje się po omacku. Ale niestety spora część istniejących kuchni tak wygląda. Właściciele wybierają sobie piękne meble, ale nie myślą już o jej użyteczności. Nie mówiąc już o tym, że dobre oświetlenie zwiększa bezpieczeństwo w kuchni. 

Ułatwiaj sobie pracę w kuchni

Gotowanie zabiera zazwyczaj dużo czasu. Do tego dochodzi przygotowanie śniadania, kolacji, zmywanie i szereg innych czynności. Ustawienie mebli i urządzeń AGD powinno umożliwić sprawną i wygodną pracę. Przechodzenie z jednego końca kuchni na drugi przy wykonywaniu jednej czynności jest typowym błędem w rozplanowaniu kuchni. Strefy funkcjonalne powinny być stworzone pod potrzeby użytkownika i dokładnie przemyślane, aby uniknąć tej niewygody w postaci ciągłego przechodzenia z kąta w kąt. 

Przemyśl ilość miejsc do przechowywania

Jeśli nie przewidzimy ilości szafek i miejsc do przechowywania zarówno żywności jak i naczyń, możemy się rozczarować po zakupie czy zabudowie kuchni. Wystarczająca ilość przestrzeni w szafkach to podstawa dobrze zorganizowanej kuchni. Im dokładniej obliczymy wymaganą przestrzeń, tym lepiej dostosujemy kuchnie do swoich potrzeb. To samo tyczy się blatu i jego długości.